bahan-bahannya:
1) 1kg ikan selayang/kembung
2) 5-10 biji bawang putih
3) 1kg tepung ubi/kanji
4) 2cawan tepung gandum
5) 1 sudu kecil baking powder
6) garam secukup rasa
7) perasa
8) air
cara-caranya:
1) Asingkan isi dan tulang..(tapi kalau nk blend skali dgn tulang pun boleh)
2) blender isi ikan bersama bawang putih dgn sedikit air (kasar @ halus)
3) masukkan sedikit garam,perasa,serbuk baking powder dan tepung..Gaul sehingga tidak
melekat pada tangan.kalau melekat tambah tepung kanji lagi yea.
4) bila dah xmelekat..boleh la bentukkan adunan tu memanjang..orang kelantan ckp..
gotel2 gitu..=)
gotel2 gitu..=)
5) boleh panaskan periuk berisi air dengan dicampurkan dgn sedikit minyak.bila dah
menggelegak boleh la masukkan keropok lekor tadi..tunggu hingga kerepok lekor
tersebut masak dan terapung.boleh angkat..nak goreng pun boleh..=)
p/s: sharing is caring..selamat mencuba ye kawan2..
Mesti cuba nih..(org kg kat ganu pun x pernah buat sendiri sbb senang nak beli..) kalau berjaya, mesti en abang akak bangga.. hehe..
BalasPadamkonfem bangga kak..hehe..selama ni sy pn reti beli jgk..bila dh pandai buat..ehem2..suka la kan.dpt buat sndiri mknn kegemaran family..air tgn kita plak tu.insyaallah akak pn bleh..=)
BalasPadam