~FOLLOWER TERRBAEK~

13 Mei 2015

kandungan 32w Anak ketiga

salam.. sudah lama tidak bersua.. harini singgah cuci2 sawang.. hehe

Alhamdulillah.. minggu ini merupakan 32minggu kehamilan ummi bagi anak ketiga ini.

sangat2 cepat masa berlalu.. lagi 8w tarikh due date akan menjelma

Inshaa Allah sabtu depan 23hb mei.. kami akan berangkat ke kampung.. bercutii sampai la baby lahir,berpntang disana.

balik awal.. asbab tiket flight air asia hanya boleh dinaiki sehingga usia kandungan 34w shj.lebih dari tarikh itu harap maklong..huhu

doakan semoga dipermudahkan semuanya...

plan kalini nk bersalin di pusat perubatan annisa kota bharu. jadi 24hb mei ummi ada booking utk appointment dgn doktor rose.,

semoga xde apa2 yg serius..amin.

Baca lagi "kandungan 32w Anak ketiga"

23 Februari 2015

Kalumpang resort 2015

Syukur Alhamdulillah.. bersua kembali.. selepas cuti cny. Hehe

Tahun ni kami xbalik kampung sempena cny.. asbabnya salah seorang kazen ummi kahwin baru2 ini.. dan 21hb tu ada majlis menghantar menantu di sg besar,sabak bernam sana.. jadi semua ahli keluarga ummi semuaaa datang sini..

Kebetulan dah kesana.. ummi plan nk bercuti di hujung minggu sebab nk ke sg besar dr nilai ni dh 2jam lbh perjalanan.. kalau pergi semata2 nak makan gulai.. pastu balik.. aiseyy mmg penat. Ingtkn nk booking pd 20hb then check out 21hb.. tp smua full.. yg ada 21 check out 22hb sahajo.. hihi

Jadi lepas je selesai makan gulai di sg besar.. n famly smua dh bergrak pulang ke kelantan.. kami sekeluarga memulakan perjalanan dr sg besar ke tg malim.. makan masa dlm 1jam lbh gtu. Jauh jugakk rupanya.. hehe seb bek my lovely driver ok waktu tu.tq abi..

So, smpai je sana.. ummi terus check in.. dlm kol2 check in dan msuk chalet.. penginapan kat sini banyak rate harganya.. kalau nk yg selesa.. harga pon best jg.. boleh tgk website kalumpang resort ye..

Masuk je chalet.. terus pengsan.. penatt yg amat.. sbb dr pg lagi kami dh memulakan perjalanan..dlm kol3 lbh.. kakak mawar dh bising2.. nk turun mandi sungai.. langsung xnak bg can abi n ummi rehat.. sempat la lelap dlm 15min gitu

Kebetulan masa tu ada fmly day kat situ.. mmg riuh la dgn karaoke nya.. bisingg yg amat.. tido pn .. tido2 ayam aje wktu tu.

So,alang2 xleh tido lena.. trus capai tuala.. mndi2 dlu.. then keluar main air..kitorang turun xlama.. tgk anak2 dh nk sejuk tu.. naik smula.. rehat2 kejap dan turun ke pekan tg malim.. cr port kedai thai yg best..

Kesimpulannya.. ptg tu makan.. then g solat maghrib dkt msjid.. kmudian... pergi lg kedai makan.. kalini niat nk tgk bola je..so, order la maggi sup, sotong celup tepung dan air buah buahan.. tgk je separuh ms pertma kakak dh bagi hint.. mengantuk.. nak balik tido chalet., so, xsmpt la abi nk tgk bola smpai habis.. hihi..

Tp bila bgun pg.. tgk update dr kwn2.. rupanya bola kena belasah 4-0..haiyyaaa.. cuba lg yg terbaik next time..

Baca lagi "Kalumpang resort 2015"

17 Februari 2015

Susu formula buat dayyan

Ummi benar2 buntu bila fikirkan mengenai susu formula buat abang dayyan.. lagi sedih.. bila abang dayyan terpaksa minum susu formula setelah ummi disahkan hamil lagi. Dan ummi juga ada masalah susu mulai kurang..jadi terpaksa la abang dayyan cari minuman tambahan untuk menampung zat2 yg berkurang dalam badan..

2,3 bulan lepas.. ummi ada try dutch lady madu utk dayyan.. percubaan pertama Alhamdulillah abang dayyan ok.. minum seperti sedia kala.. nampak berselera. Makan pun dah mulai ok..

Hampir sebulan rasa macam xnormal.. bila dia asyik minum then poo poo cair..

Jadi ummi ambil keputusan tukarkan pada dugro perisa madu kurma pulak.. dlm lebih kurang 1 bulan nampak ok la sikit najisnya..
Tapi xlama kemudian dayyan masih lg ada mslh cirit birit tu, makin parah bila melecet2 kat bontot..huhu

Skrg ummi tukarkan lg kepada fernleaf 1+ pula.. so far.. ok la skali sehari je dia poo poo.. tp nantilah kita tengok dlm sebulan ni penyesuaiannya mcm mana

Baca lagi "Susu formula buat dayyan"

Abang dayyan yang sempoi

Kalau dilihat dari riak wajahnya sememangnya anak lelaki ummi ni nampak sempoi.. steady je..

Tp dia punya keaktifan tu.. mak aihh 100% dia punya full

Kat umah diala penghibur abi,ummi dan kakak.. dia ni xleh tengok kakak diam.. ade je point nk buat kakak jd bising.. especially nangiss lah.

Kalau dia dtg dekat kompem ada "buah" yg akan dihadiahi pd kakak.. cth : tarikh rambut.. hihi.. sgt2 suka tarik rambut.. alahaii..

Dahtu xsemena2 kakak akan nangis otomatik.. dia boleh gelak2..
Mybe dia maksudkan nak bergurau disitu..

Tp diorang ni boleh jadi best friend.. kalau kakak nanges tiba2 bkn kerana dia.. dayyan akan terus pegi pujuk2 kakak.. cium, n gosok2..

Gitulahh.. nama lagi budak usia stahun 4bulan ye dak?
Hihi memang xmengerti apa2 pun lg..

So, ummi dh start risau bila dh klua next baby bulan 7 ni.. hrp2 dayyan ok... n behaved.. xusik2 adikk.. kui3

Baca lagi "Abang dayyan yang sempoi"

Restore bilik mawar part 2 siap!

Alhamdulillah setelah bertungkus lumus menyiapkan bilik kakak mawar., akhirnya perasaan lega itu datang..

Its done!

Syukurlah.. kakak suka dan happy..

Dah lama ummi impikan nak sediakan bilik utk kakak.. dan bilik tersebut mestila sesuai dgn usia kakak.... hihihi

So far kakak memilih tema bilik hello kitty.. so, baru2 ni ada ummi beli beberapa item hello kitty utk bilik.. dan dh slmt pasangkan pun..

Harap kakak dapat tido dengan selesa..

Salam sayang from ummi dan abi

Baca lagi "Restore bilik mawar part 2 siap!"