~FOLLOWER TERRBAEK~

03 April 2011

RESEPI TOM YAM

Sebelum nk post entri ni,rasa malu2 kucim pulak..bukan ape..sebenarnya ummi bkn chef pun..xla terror sgt bab2 masakan ni..Actually,masakan tom yam ni ummi selalu buat bila my cousin,shbat2 dan tetamu yg dtg ke umah kita ni.mungkin cz ummi ni hantu tom yam kot..=)kdg2 abi mintak buatkan untuk majlis pot lak kat ofis abi..jd tom yam ni memang sebati la ngan ummi...pagi tadi my cousin cyg(kak ngah@afiqah)ada hantar sms mintakkan resepi ni..katanya nk buat, tp lupa lak resepi yg penah ummi bagi sebelum2 ni..so,bagi memudahkan my cousin dan sahabat2 yg pernah mintak resepi ni..ummi post dlm ni je la yea..=)

p/s: resepi ni ummi amek daripada ABAH(ex-owner restoren tamar qaseh dulu)orgnya baik..dah berusia..tapi langsung xkedekut ilmu untuk kongsi resepi istimewa abah di restorannya yg berhampiran dgn USIM..hnya bdk2 usim yg baek dgn dia la kot yg dpt resepi ni..=) okeh..lets start..!

BAHAN-BAHAN=
  1. ayam/udang/sotong.
  2. serai(diketuk2)
  3. lengkuas(diketuk2)
  4. daun limau purut
  5. halia-di blender
  6. bawang merah-di blender
  7. bawang putih-di blender
  8. bawang besar-di blender
  9. chili boh
  10. sos tom yam
  11. air limau
  12. minyak masak
  13. sayur-sayuran(bunga kubis)
  14. lada.
CARA-CARA MEMBUAT=
  • Panaskan minya masak,kemudian tumiskan lengkuas,serai dan bahan2 yang telah di blender..
  • kemudian boleh la masukkan sos tom yam dan sedikit chili boh(kalau xnk msukkan pun xpe),setelah naik bau(berbau wangi) 
  • masukkan lauk(ayam/sotong/udang) dan masukkan air..
  • bila mendidih.boleh la masukkan perasa(gula,garam dan air limau..)
  • masukkan daun limau purut dan lada(kalau nk pedas boleh masukkan bnyk)kalau ummi,ummi suka pedas..=)
  • akhir sekali boleh la masukkan sayur-sayuran..
senang je kan..so selamat mencuba! =)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ape pandangan anda??jom komen post mawar yea...=)